De Aurora is een korenmolen in het buurtschap Dichteren. Een ronde stenen grondzeiler met een gevlucht van 21 meter.
In 1870 is de molen gebouwd. Waarbij gebruik gemaakt is van de inrichting van de vierkante standaard molen ‘Aurora’ die op de veemarkt in het centrum van Doetinchem stond. Eind jaren 70 is de molen aangekocht door de gemeente Doetinchem die hem heeft laten restaureren.
Uitzonderingen
Ons advies is om voorafgaande een bezoek contact op te nemen of we die dag ook echt geopend zijn.
Telefoon Aurora 06-18715894
Telefoon molenaar 06-48854684
Buiten deze tijden: in elk geval als de vlag uithangt
De Aurora staat midden in het oude buurtschap Dichteren. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe woningen gebouwd rond het buurtschap. Maar de oude tradities zijn nog springlevend. Dus als er een kermis, carnaval of een schuttersfeest is, dan draagt de Aurora met kleurrijke versieringen in de wieken zijn steentje bij aan de feestvreugde.
Als de wieken van de Aurora draaien zal altijd een van de vrijwillige molenaars op de molen actief zijn. Kom gerust langs voor een bezoek. Zij kunnen je meer vertellen over de werking en de geschiedenis van de molen.
Lees verderDe molen Aurora kent een lange geschiedenis. De molen heeft vroeger op de Houtkamp als Holtkampse molen gestaan. Al in 1459 is op die plaats sprake van een windmolen. In 1621 is de molen vernield door blikseminslag en daarna weer opgebouwd. November 1800 is de molen door hevige storm omver geblazen en opnieuw opgebouwd en verkreeg het haar naam Aurora. De molen was gesitueerd ter hoogte van de ingang van de voormalige Houtkamphal en heeft tot 1869 gedraaid, waarna ze in onderdelen is verplaatst naar Dichteren. De maaldwang en het windrecht zijn dan al lang afgeschaft maar boerenbedrijven rondom Dichteren willen niet meer afhankelijk blijven omdat ze niet over een eigen molen kunnen beschikken. Met een groot aantal onderdelen van de toenmalige standerdmolen is een ronde stenen grondzeiler gebouwd. In de huidige molen zijn nog verscheidene balken van haar voorganger te herkennen. Zo is er nog een bintbalk anno 1810 te bewonderen.
De molen is ingericht als graanmolen voorzien van 1 koppel maalstenen. Om de zakken met graan naar de steenzolder te transporteren maken we gebruik van een luiwerk voorzien van een sleepwiel. Via leren riemen worden de mengketel en de buil op windkracht aangedreven. Het gevlucht van 21 meter is Oudhollands opgehekt.